Home Vijesti Svijet Britanci: Ubica iz Ankare isti Princip

Britanci: Ubica iz Ankare isti Princip

0
5,658

Engleski mediji uporedili su ubistvo Andreja Karlova, ruskog ambasadora u Turskoj sa ubistvom Franca Ferdinanta i tako ubicu proglasili novim Gavrilom Principom!

Atentat na Ferdinanta izazvao je Prvi svetski rat, za šta engleski mediji pišu da je bio najsmrtonosniji konflikt koji ljudska istorija pamti. Takav događaj oni upoređuju sa današnjim ubistvom ruskog ambasadora, do te mere da ubicu Melvuta Merta Atlintasa nazivaju dvojnikom Gavrila Principa.

Kako navode postoji mnogo sablasnih paralela sa napadom iz 1914. godine.

– Princip je takođe bio mladi politički aktivista u vreme atentata i imao je samo 19 godina. Melvut Mert Atlintas imao je samo 22 i neverovatno ličin na Principa – pišu engleski mediji.

Oni još upoređuju ovu dvojicu ubica kao “profesionalne i hladne glave”. Kako navode, Princip je 1914. bio podržan od strane vojnih zaverenika, a izveštaji iz Turske večeras ukazuju da je 22-ogoišnji ubica takođe možda podržan od dobro organizovane i oružane strane sirijskih pobunjenika.

I na kraju, kao i Karlov, i Franc Ferdinant je za vreme atentata bio na umetničkom događaju kada je ubijen.

Sarajevski nadvojvoda posetio je otvaranje Državnog muzeja sa suprugom, a Princip ga je pogubio u kabrioletu na putu ka tamo. Andrej Kolarov prisustvovao je izložbi fotografija u Centru savremene umetnosti kada je napadnut. Samo nekoliko minuta nakon njegovog izlaganja, njegov ubica uzviknuo je “Alahu Agbar” i ubio ga sa najmaje osam hitaca u leđa.

Jedan analitičar je nakon pucnjave izjavio da je “Prvi svetski rat počeo sa pucnjem i da je ubistvo ruskog ambasadora proglašenje rata”, prenose engleski mediji.

Slični komentari mogu se videti i na “Tviter” nalozima evropskih diplomata.

Pre šest meseci ubistvo u Ankari je moglo postati novo Sarajevo 1914. A sada, teško – napisao je Karl Bilt, bivši ministar inostranih poslova Švedske.

IZVOR: Blic

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena sa *

Check Also

GO DNS BIJELjINA: Jednoglasno protiv smjena u vrhu DNS-a

GGradski odbor Demmokratskog narodnog saveza Bijeljina, je protiv smjene gospodina Nedeljk…