Home Vijesti Regija Zabrinjavajuće namjere za stvaranje “Velike Albanije”

Zabrinjavajuće namjere za stvaranje “Velike Albanije”

0
344

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da je Srbija privržena dijalogu Beograda i Prištine, ali da zabrinjavaju očigledne namjere pojedinih albanskih političara da se stvori “velika Albanija”.

Nikolić je u razgovoru sa šefom UNMIK-a Zahirom Taninom ukazao da su Albanci u velikoj zabludi ako misle da ne moraju da naprave nikakve ustupke, a pri tome provociraju i prijete.

“Sa druge strane, mi smo spremni da ustupimo Albancima na Kosovu, onoliko koliko dobija zajednica srpskih opština i dalje od toga ne možemo da idemo”, naglasio je Nikolić.

On je naveo da je zaoštrena situacija na Balkana, ali da ne očekuje da može da dođe do oružanih sukoba. Nikolić je zahvalio šefu UNMIK-a za doprinos i zalaganje na očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

Nikolić je istakao da su napori Srbije da samoproglašeno Kosovo ne postane država uspješni sve dok UNMIK obavlja svoju ulogu u obimu i na način kao i do sada.

On je izrazio zadovoljstvo statusno neutralnom ulogom UNMIK-a i naporima da se riješe problemi na terenu u interesu svih građana na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Šef UNMIK-a Zahir Tanin zahvalio je Nikoliću za snažnu podršku toj organizaciji i prenio zahvalnost generalnog sekretara UN Antonija Guteresa na njegovom doprinosu očuvanju mira u regionu.

Tanin je rekao da su napori UNMIK-a usmjereni na konkretne aktivnosti i realizaciju.

“Puno smo radili na terenu, pružajući podršku institucijama u uspostavljanju vladavine prava, ljudskih prava, dijalogu između zajednica, doprinoseći miru i bezbjednosti i borbi protiv terorizma”, rekao je Tanin.

On je napomenuo da su napori uloženi i da se osigura da su izvještaji generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu realni i uravnoteženi.

Tanin je izrazio očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti i zahvalio se Nikoliću što je doprinio smirivanju tenzija u regionu.

IZVOR: SRNA

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena sa *

Check Also

Priveden vozač koji je tokom protesta “pretresao” vozilo Hitne pomoći

Policija je identifikovala muškarca koji je tokom protesta zbog povećanja cijena goriva u …