Home Zdravlje Građni će imati uvid u dnevni priliv i odliv novca iz fonda

Građni će imati uvid u dnevni priliv i odliv novca iz fonda

0
972

Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu predviđa mehanizme za transparentni uvid građana u dnevni priliv i odliv novca, kao i formiranje posebnog tijela koje će kontrolisati trošenje novca, rekao je generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske Siniša Karan.
Karan je rekao danas u Bijeljini da će biti stalno praćen način punjenje budžeta fonda solidarnosti.

“Komisija za praćenje punjenja budžeta fonda posebno će pratiti način punjenja, što je veoma važno kako bi se reagovalo u `djeliću sekunde` u ovakvim situacijama”, rekao je Karan novinarima i podsjetio da je punjenje fonda isključivo na bazi solidarnosti građana Srpske 0,25 odsto od plate.

Istovremeno će, kaže Karan, biti i poseban doprinos opština i gradova, ali i donacije organizacija i institucija, pojedinaca, te druga donatorska sredstva.

On je prije rasprave o Nacrtu zakona o fondu solidarnosti rekao da zakon posebno tretira način na koji će se ta sredstva dodijeljivati, što će raditi stručne komisije specijalista medicinske struke, upravni odbor i direktor fonda.

Prema njegovim riječima, ovaj zakon obuhvata djecu do 18 godina za koju nije moguće liječenje u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj i u onim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja ima ugovore van Srpske.

On je naveo da je današnja rasprava u Bijeljini četvrta, te da će poslije Istočnog Sarajeva, Trebinja, Zvornika i Bijeljine biti nastavljena u Doboju, Prijedoru i Banjaluci.

“Na javnim raspravama imamo opšte jedinstvo i podršku. Svi građani Republike Srpske, institucije i političke partije su prepoznali vrijednost zakona”, rekao je Karan koji smatra da će rasprave doprinijeti poboljšanju konačnog teksta zakona.

Karan je naveo da bi polovinom septembra, na prvoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Prijedlog zakona o fondu solidarnosti, mogao biti upućen u proceduru, na usvajanje.

IZVOR: Srna

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena sa *

Check Also

Na području Bijeljine povećan broj migranata u tranzitu

Na području Policijske uprave Bijeljina od početka godine otkriveno je 26 migranata koji s…