Home Vijesti Bijeljina Naknade za nezaposlene porodilje iz budžeta

Naknade za nezaposlene porodilje iz budžeta

0
2,376
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Bijeljini da će Vlada Srpske iz budžeta isplaćivati naknade za nezaposlene porodilje u visini minimalne plate, koje će uvesti od naredne godine.
“Izračunali smo i uskoro ćemo izaći sa tom računicom na osnovu prosjeka koji već znamo, kako se to kreće godišnje i kakva će biti metodologija”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je istakla da će Vlada donijeti tu odluku kao jednu od mjera koje će se primjenjivati u okviru pronatalitetne politike.

“Htjeli smo da pokažemo osjetljivost prema majkama porodiljama koje nakon što završe svoj porodiljski dopust nemaju gdje da se vrate na posao zato što ga nisu imali ni ranije. Dakle moramo vezati čitav niz sistemskih mjera, a to će podrazumijevati određene korake za zapošljavanje i prioritetno zapošljavanje majki i nakon završenog porodiljskog odsustva”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da će sve nezaposlene porodilje primati mjesečnu naknadu u visini od 405 KM u trajanju od 12, odnosno 18 mjeseci za treće dijete.

Cilj ove vladine mjere da se smanji razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja i da nezaposlene porodilje primaju određenu finansijsku pomoć tokom perioda za koji se zaposlene porodilje nalaze na plaćenom porodiljskom bolovanju.

Vlada Republike Srpske već obezbjeđuje novčanu pomoć u iznosu od 250 KM za opremu za novorođenče svim porodiljima, materinski dodatak za nezaposlene porodilje, jednokratnu pomoć za treće i četvrto dijete u iznos od 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete, te dječiji dodatak i druge mjere u okviru podrške porodici.

IZVOR: SRNA

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena sa *

Check Also

Sve što predloži SDS štetno je za Srpsku

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je sve što predloži SDS na nivou BiH …