Home Vijesti Bijeljina Upozorenje Civilne zaštite Bijeljina zbog porasta nivoa vodotokova

Upozorenje Civilne zaštite Bijeljina zbog porasta nivoa vodotokova

0
1,737

Usled ubrzanog otapanja snijega, vodostaji svih rijeka na području Grada Bijeljina su u znatnom porastu. Protok rijeke Drine jutros u 8,00 časova na hidroelektrani Zvornik iznosio je 1.545 kubnih metara u sekundi.

Na vodomjernoj stanici Radalj vodostaj je iznosio 383 centimetara, što je za 67 centimetara ispod kote redovne odbrane od poplava. Vodostaj rijeke Save je takođe u stalnom porastu – za prethodna 24 časa vodostaj je porastao za 60 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta. Trenutni vodostaj Save na vodomjernoj stanici u Rači je 400 centimetara, a redovna odbrana od poplava uvodi se na koti od +650 cm. Vodostaji manjih rijeka Janje, Gnjice i Lukavca takođe imaju tendenciju rasta.

Upozorava se stanovništvo u naseljima koja gravitiraju navedenim riječnim vodotocima na maksimalnu budnost i pripravnost i da blagovremeno preduzme preventivne mjere zaštite materijalnih dobara. Sugeriše se vlasnicima čamaca da ih izvuku iz riječnih korita kako ne bi bili poplavljeni.

U skladu sa donešenim Operativnim planom zaštite i spasavanja od poplava na području Grada Bijeljina u 2018. godini, potrebno je da svi subjekti zaštite i spasavanja u Gradu Bijeljina preduzmu utvrđene preventivne mjere i zadatake zaštite i spasavanja od poplava.

IZVOR: bijeljina danas

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena sa *

Check Also

Bijeljina: Policija kod uhapšenog pronašla 174 grama marihuane

Policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, 12.12.2018.godine oko 19.30 časova, liš…