Home Vijesti Bijeljina U Srpsku zabranjen uvoz 19 pošiljki neispravne hrane

U Srpsku zabranjen uvoz 19 pošiljki neispravne hrane

0
189

Za šest meseci ove godine za 19 pošiljki hrane zabranjen je uvoz u Srpsku i naređeno uništavanje ili povrat dobavljaču, saopštili su iz Inpsktorata RS.

Razlog je mikrobiološka ili hemijska neispravnosti, neodgovarajući kvalitet, nepotpuno ili neadekvatno deklarisanje.

Propusti su utvrđeni kod različitih proizvoda kao što su konditorski proizvodi porijeklom iz Srbije i Turske, dijetetski proizvodi iz Slovačke, orašasti plodovi porijeklom iz Irana, Mađarske i Španije, prerađevine od povrća porijeklom iz Portugalije i Poljske, i drugo.

– Najveći rizik kod voća i povrća predstavlja nedozvoljena količina pesticida i teških metala i upravo su to parametri na koje se vrše analize ove vrste hrane. Posebna pažnja inspektora usmjerena je na proizvode kod kojih je u prethodnim kontrolama utvrđena neka nepravilnost, proizvode koji su specifični za pojedina godišnja doba, proizvode za koje u zemljama regiona postoje izvjesni rizici ili su utvrđene nepravilnosti i slično. Važno je naglasiti da se pošiljke koje se uzorkuju za analizu ne puštaju u promet prije dobijanja laboratorijskih rezultata – naglašavaju u Inspektoratu RS.

IZVOR: bijeljina ifo

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena sa *

Check Also

Dogodilo se na današnji dan – 21. novembar

Danas je utorak, 20. novembar, 324. dan 2018. Do kraja godine ima 41 dan. – Rođen nj…