Naslovna Svijet ODLAZAK KUBANSKOG LIDERA Preminuo Fidel Kastro

ODLAZAK KUBANSKOG LIDERA Preminuo Fidel Kastro

Blic.rs |
2087

Kubanski lider i revolucionar Fidel Kastro (90), preminuo je u petak uveče u 22.29 sati po kubanskom vremenu, potvrdio je predsednik Kube Raul Kastro u obraćanju na nacionalnoj televiziji.

Raul Kastro najavio je da će ostaci revolucionalnog lidera, u skladu sa njegovom željom, biti kremirani u subotu rano ujutro. U Kubi će biti proglašena višednevna žalost.

Fidel Kastro je vladao Kubom gotovo pola veka, a tek 2008. godine je preneo ovlašćenja mlađem bratu Raulu koji je počeo reforme na Kubi. Bivši revolucionar, bio je glavni sekretar Komunističke partije, predsednik i premijer Kube.

Na drugoj strani, Kastra deo stanovnika Kube, ali i mnogo veći deo zapadnog sveta, vidi kao diktatora i lidera koji je nemilosrdno gušio svaku opoziciju.

Kastro je 1953. godine zatvoren zbog suprotstavljanja Batisti, da bi nakoni izlaska iz zatvora zajedno sa Če Gevarom poveo narod Kube u revoluciju i dospeo na vlast posle trogodišnje gerilske bitke.

Nakon što je položio zakletvu kao premijer Kube, ušao je u sukob sa SAD i 1962. godine je bio centralna figura događaja koji je nad planetom nadvio senku opasnosti od nuklearnog rata – dozvolio je da Sovjetski Savez odgovori Amerikancima na širenje naoružanja po Evropi i razmeste na Kubi balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

I pre nego što su američki špijunski avioni snimili rakete u okolini San Kristobala, Džon F. Kenedi je bio svestan na čijoj je strani Kuba.

“Ja sam marksista i lenjinista, i biću to do kraja svog života”, poručio je celom svetu 1961. godine.

Od tada traje američka blokada, koja je na neki način “zamrzla” Kubu u vremenu i Fidelovu zemlju načinilo jedinstvenom na svetu.

Jedinstven je bio i njen dugogodišnji lider, koji je uspeo da za pet decenija vladavine preživi nekoliko američkih atentata, kao i bezbroj “lažnih vesti” o smrti u godinama u kojima se borio sa bolešću.

Fidel Kastro će ostati upamćen i po svojim višečasovnim govorima, a jedan od poslednjih je održao u aprilu, kada je i rekao da mu se bliži smrt.
95863447_fidel_castro_who_claims_that_he_will_die_soon-xlarge_transeo_i_u9apj8ruoebjoaht0k9u7hhrjvuo-zlengruma
“Uskoro ću napuniti 90 godina, što nisam ni sanjao. Uskoro ću biti kao svi drugi. Na svakoga dođe red”, rekao je Kastro.

Osim povremenih kolumni u novinama, Fidel Katro se od nedavno praktično povukao iz političkog života, prenosi BBC-a.

U aprilu je održao jedan od poslednjih govora na kongresu državne Komunističke partije, gde je priznao da je u poodmaklim godinama, ali da je kubanski komunistički koncept i dalje validan, i da će kubanski narod “biti pobednik”.

Izvor:Blic.rs

Ostavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of