Naslovna Svijet Timothy Less: Podjela BiH neophodna

Timothy Less: Podjela BiH neophodna

N1 |
3869

Britanski novinar i autor Timothy Less koji je svojim člankom kojeg je objavio na Foreign Affairsu podigao veliku prašinu izjavom da BiH treba podijeliti ostao je pri svom mišljenju. Štoviše, on je u intervjuu za N1 ponovio ono što je napisao u članku. Less i dalje smatra kako je podjela BiH neophodna za očuvanje mira na Balkanu.

“Nakon podjele, ostala bi Bosna kao nezavisna država koja bi bila bazirana na prostor Sarajeva i ostale dijelove, minus Republika Srpska i hrvatski dijelovi, odnosno trećeg entiteta. Moguće je i da bi se Srebrenica i dijelovi RS sa bošnjačkom većinom mogli pridružiti bosanskoj državi. Srbi i Bošnjaci bi trebalo da o tome raspravljaju”, kazao je Less.

Što se tiče Republike Srpske, Less više vjeruje u stvaranje svojevrsne unije sa Srbijom, gdje bi Republika Srpska bila pokrajina, nego u nezavisnost ovog entiteta.

“Ne vjerujem da je Republika Srpska u stanju da bude nazavisna država. Niti mislim da većina Srba žudi za nezavisnom državom, kao krajnjim političkim ciljem. Ono što oni žele jeste veća autonomija od ostatka Bosne i Hercegovina, te samoopredjeljenje kada je riječ o njihovim unutarnjim stvarima, to je politička realnost i znači svojevrsno razbijanje Bosne i Hercegovine. U praksi, Republika Srpska nije u stanju da opstane kao entitet, već bi trebalo da postane autonomna u okviru svojevrsne unije sa Srbijom. Pretpostavljam da bi srednjoročni cilj Republike Srpske mogao da bude da postane autonomna pokrajina u okviru proširene Srbije. No, o tome treba da odluče ljudi na terenu, a ne ja.”

Hrvatsko pitanje Less bi riješio uspostavom trećeg entiteta, koji bi imao pretenziju da se pripoji Hrvatskoj.

“U ovom trenutki to nije veliko političko pitanje, ali je moguće, Neke će se stvari morati dogoditi. Vidim da se javljaju tvrdi nacionalistički sentimenti, sa idejom absorpcije hrvatske manjine time što će se proširiti hrvatska država”.

“Nakon tog procesa, ostala bi Bosna kao nezavisna država koja bi bila bazirana na prostor Sarajeva i ostale dijelove, minus Republika Srpska i hrvatski dijelovi, odnosno trećeg entiteta. Moguće je i da bi se Srebrenica i dijelovi RS sa bošnjačkom većinom mogli pridružiti bosanskoj državi. Srbi i Bošnjaci bi trebalo da o tome raspravljaju”, rekao je Less o tome šta bi bilo sa Bošnjacima.

Ko je Timothy Less

Timothy Less britanski novinar, bivši otpravnik britanske ambasade u BiH i sadađnji direktor konsultantske kuće „Nova Evropa“, pravi stručne analize konfliktnih područja za potrebe klijenata iz privatnog sektora. Član je Univerziteta Darvin, gdje sprovodi stručna geopolitička istraživanja o jugoistoku Evrope.

Izvor:N1

Ostavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of