Naslovna Bijeljina Pašalić: Očekuje se natprosječan prinos pšenice

Pašalić: Očekuje se natprosječan prinos pšenice

Srna |
2052

Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da se u Srpskoj ove godine očekuje natprosječan prinos pšenice.“U područjima gdje je primijenjena puna agrotehnika prinos će biti i iznad šest tona, tamo gdje nije između četiri i 4,5 tona, tako da će prosječan prinos biti od 4,5 do pet tona, što je iznad višegodišnjeg prosjeka i čime možemo biti zadovoljni”, rekao je Pašalić u Bijeljini gdje je danas održana tradicionalna manifestacija “Dani polja strnih žita i soje”.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je u Srpskoj postavilo 40 ogleda iz svih oblasti poljoprivredne proizvodnje kako bi pokazali nove hibride i sorte za veći prinos i bolju otpornost, očekujući da će domaći proizvođači prevazići tipičan tradicionalizam.

U razgovoru sa novinarima, Pašalić je izrazio nadu da će i otkupna cijena pšenice ove godine biti prihvatljiva domaćim poljoprivrednim proizvođačima.

“Iz Ministarstva uvijek apelujemo da otkupljivači imaju razumijevanja i da domaće proizvođače stave u prioritet u odnosu na uvoznu pšenicu”, dodao je on.

Pašalić je najavio i nastavak podške resornog ministarstva za proizvodnju pšenice kao važnog sektora i strateške kulture u Republici Srpskoj.

“Obezbijedili smo dovoljno novca za podršku svim proizvođačim koji ispune odgovarajuće uslove i oni će imati pravo na regres od 200 KM po hektaru i pet feninga za kilogram otkupljene pšenice, uz druge pogodnosti kao što je regresirani dizel”, istakao je on.

Za ostatak duga poljoprivrednim proizvođačima iz 2016. godine od 8,5 miliona KM Pašalić je izrazio nadu da će vrlo brzo biti isplaćen i da će odmah krenuti i ispate za tekuću godinu, nešto ubrzanijom dinamikom.

Na manifestaciji “Dani polja strnih žita i soje” u Bijeljini je na oglednoj parceli od 4,5 hektara prikazana 71 sorta pšenice, soje, ječma i zobi iz 12 selekcionih kuća.

Ogled je postavljen u organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu, na parceli Poljoprivrednog dobra “Semberija” u naselju Pet jezera.

Ostavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of