Naslovna Bijeljina Inspektori izdali dva naloga za uklanjanje ambrozije

Inspektori izdali dva naloga za uklanjanje ambrozije

NTV ARENA |
2737

Ambrozija je korovska  vrsta koja predstavlja problem, ne samo za poljoprivredne površine, već i za zdravlje ljudi na cjelokupnom dijelu gdje se pojavljuje.

Ovih dana krenulo je i cvjetanje ove biljke, tako da je ona sada u najvećem zamahu i najviše utuče na zdravlje ljudi

Na području Bijeljine, 2005. godine Skupština je donijela odluku o sprječavanju širenja ambrozije na području Semberije, i ta je odluka i sada na snazi, tako da su svi relevantni faktori u gradu uključeni u njeno suzbijanje. Najveću aktivnost vodi komunalna policija.

Komunalna policija u okviru svoje nadležnosti kontroliše uklanjanje ambrozije na javnim površinama, a do sada nisu uručili niti jedan prekršajni nalog, što je dokaz da se gradjani pridržavaju odluke o uklanjanju ambrozije.

Gradjani obično zovu Komunalnu policiju i prijavljuju njima slučajeve pojave ambrozije, ali pored javnih površina ambrozija se pojavljuje i u drugim segmentima.

Kada je riječ o poljoprivrednom zemljištu, za to je zadužena inspekcija za poljoprivredu, koja je do sada podnijela samo dva prekršajna naloga, koji su odmah dali efekat i ambrozja sa tih površina je uklonjena, a situacija iz godine u godinu je sve povoljnija.

Kada su kazne u pitanju za pravna lica one znose od 1.000 do 2.000 KM, dok su za fizička od 150 do 200 KM. Ambrozija je regionalni problem, a u Hrvatskoj je Ministarstvo zdravlja dalo odredjeni podsticaj za sve one koji donesu kompletnu biljku sa cvijetovima i korijenom.

Udruženje žena “Iskra” iz Biejljine je pokrenulo i projekte za suzbijanje ambrozije uz  pomoć stručnjaka iz ove oblasti.

Ambrozija sam po sebi remeti kvalitet života, a nekima i egzistenciju. Jedni savjet koji poboljšava kvalitet života je planirajte godišnji odmor tokom perioda cvjetanja ambrozije, a to u prevodu znači idite na more od početka avgusta do sredine septembra. Savršeno rješenje, ali mali je broj onih koji mogu da ga sebi priušte, jer im nedostaje vrijeme ili novac, a najčešće i jedno i drugo i zato je najbolje da poslušate apel nadležnih.

Savremeni principi liječenja alergijske bolesti stavljaju akcenata na primjeni lijekova koji ne maskiraju simptome alergije već deluju protivupalno, imajući u vidu da u osnovi alergije leži poseban imunološki upalni proces. Zato je važno znati na šta ste tačno alergični, odnosno da li alergija na polen korova znači i alergiju baš na ambroziju.

Važno je napomenuti da preventivnu terapiju treba početi na samom početku cvjetanja ambrozije ili bar sedam dana ranije, tj. dok se tegobe još nisu ni javile.

Izvor:NTV ARENA

Ostavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of