Naslovna Privreda Odlukom Ustavnog suda RS ugljevički poljoprivrednici ostali bez lokalnih podsticaja

Odlukom Ustavnog suda RS ugljevički poljoprivrednici ostali bez lokalnih podsticaja

NTV Arena |
969

Voćarstvo je u podmajevičkim krajevima okosnica poljoprivredne proizvodnje. Voćari još od sredine decembra koriste povoljne vremenske prilike kako bi obavili orezivanje voća, od kojeg u najvećoj mjeri i zavisi rod u proizvodnoj sezoni.

Uprkos prošlogodišnjem aprilskom mrazu, pa nakon toga ekstremnoj ljetnoj suši podmajevički voćari su dobro prošli. Ubrali su zavidnu količinu kvalitetnog roda, a na tržištu su ih sačekale dobre cijene voća, što je dobrim dijelom nuliralo gubitke.

Na imanju Miloševića u Tutnjevcu prošlogodišnji mraz pričinio je oko 40 odsto štete u voćnjacima. Štetu su kažu pretrpjele pojedine sorte šljive koje su inače osjetljive na niske temperature. Međutim, ono što je iznijeto iz zasada u hladnjačama se zadržalo samo nekoliko sati, problema oko plasmana i isporuke nije bilo. U hladnjačama još uvijek na isporuku čeka jesenas obrana jabuka, koja će završiti na domaćem tržištu.

I baš je prošlogodišnja dobra cijena voća mnogima dala vjetar u leđa, da na skoro svakom raspoloživom a slobodnom pedlju zemlje podignu nove zasade. Ipak situacija s terena pokazuje da su rijetki oni koji u vlastitom posjedu imaju zemlju, razmišljaju o širenju proizvodnje ali ako bi koji dunum zemlje bio ponuđen u zakup. Ono što je sigurno kažu, trebalo bi se okrenuti uzgoju novih sorti kojih do sada nije bilo na ovim terenima.

Strateški cilj razvoja poljoprivrede opštine Ugljevik jeste podrška proizvođačima voća putem ugovornog, garantovanog otkupa, navedeno je u Stategiji razvoja poljoprivrede ove opština za period od 2018. do 2022. godine. Strategijom je zacrtan i opšti strateški cilj – ruralni razvoj, te povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, podrška u nabavci opreme na poljoprivrednim gazdinstvima, podrška kod zasnivanja novih i obnove starih voćnih zasada, podrška u nabavci muznih krava i u nabavci ovaca i koza. Ipak ambiciozan plan je naišao na prvu prepreku, pa su voćari ali I drugi poljoprivredni proizvođači ovog kraja kako kažu s razlogom obeshrabreni.

I neki podsticaji resornog ministarstva su manji od očekivanih u 2017-oj godini kaže Milošević.

Kako sada stvari stoje podsticaje iz opštinske kase za 2017-u godinu ugljevički poljoprivrednici neće dobiti, pa su kažu s razlogom razočarani.

Voćari sa područja ove podmajevičke opštine ranije su dobijali tri marke po novozasađenoj sadnici, a lokalnim podsticajima bila je osim voćarstva obuhvaćena I stimulisana svaka grana poljoprivrede za šta je godišnje iz opštinske kase izdvajano oko 200.000 maraka, podsjeća Milošević.

Izvor:NTV Arena

Ostavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of