Naslovna Srpska i BiH Večeras na programu : film “Praški duet”

Večeras na programu : film “Praški duet”

NTV Arena |
1258

Doputovavši na naučni skup u Prag, lijepa američka naučnica dr. Laura Graham (G. Gershon) slučajno sreće harizmatičnoga češkog književnika Jiřija Kolmera (R. Šerbedžija).

Planula je ljubav na prvi pogled između dvoje ljudi različitih životnih iskustava i naraštaja te ubrzo mijenja sve njihove planove. Amerikanka prihvata bračnu ponudu i ostaje u Pragu.

Međutim, ružičastu boju ljubavne romanse neočekivano počinju prekrivati tamni tonovi. Na vidjelo izlazi mračna priča o prošlosti Laurina djeda, porijeklom češkoga Jevreja, koji nije bio samo nacistička žrtva već i saradnik. Budući da je Jiři, nekadašnji disident, kandidat za ministra kulture u demokratskoj vladi, u priču se upleću tajne službe i mediji uvijek gladni senzacija…

Ambiciozna ljubavno-politička drama američkog reditelja Rogera L. Simona (Enemies: A Love Story), snimljena u nezavisnoj koprodukciji prema scenariju Sheryl Longin (The Big Fix) i Rogera L. Simona. Priča o postkomunističkoj sadašnjosti, nad koju se nadvijaju ne samo duhovi nedavne totalitarističke prošlosti već i nesređeni računi iz vremena nacizma, pokreće brojna bolna pitanja.

Ljubav dvoje ljudi, mlade naučnice i zreloga pisca, koja se sudara s nedovršenim dramama naraštaja njihovih očeva i djedova, prikazana je na idiličnoj pozadini Zlatnoga Praga što je trebalo pojačati kontrast između romanse te pratećega spoja ratnih zločina iz davnoga rata i savremene političke intrige.

U glavnim ulogama su G. Gershon i R. Šerbedžija. Zanimljive su i epizode uglednih čeških glumaca, od O. Brouseka do E. Černe.

Film je na programu večeras u 22:30 časova

Izvor:NTV Arena

Ostavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of