Naslovna Srpska i BiH RS se naoružava Dodik ruski čovjek

RS se naoružava Dodik ruski čovjek

Arena |
2073

Gardijan je danas objavio članak u kojem navodi kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS kupilo 2.500 automatskih puški, a taj potez britanski list smatra zabrinjavajućim zbog rasta navodnog uticaja Rusije u BiH.

“Kupovina 2.500 novih automatskih puški policije bosanskih Srba izazvala je zabrinutost zbog namjera separatističke Vlade RS i produbljivanja ruskog uticaja u podijeljenoj i ekonomski deprimirajućoj zemlji”, piše list.

U tekstu se navodi da će oružje Republici Srpskoj isporučiti Srbija u martu, odnosno sedmicu prije otvaranja Centra za obuku MUP-a RS u kojem će obuku specijalaca RS vršiti operativci iz Rusije.

Britanski medij navodi da oružje stiže u trenutku kada je upitna dugoročna stabilnost BiH i pri tome podsjećaju na ustavno uređenje zemlje koje je određeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Nacionalne stranke čvrsto se drže na vlasti na dijelu teritorije koji kontrolišu, zemlja je prepuna korupcije, a uz to ima i najvišu stopu nezaposlenosti mladih u svijetu”, piše Gardijan.

List navodi da srpski civilni aktivisti, centralna vlada u Sarajevu i zapadne diplomate vjeruju da će “separatistički lider bosanskih Srba Milorad Dodik koristiti teško naoružanu policijsku jedinicu kako bi ojačao svoj položaj i zastrašivao opoziciju pred izbore u oktobru”.

Izvor:Arena

Ostavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of