Naslovna Bijeljina Tehnička škola dobila CNC mašinu

Tehnička škola dobila CNC mašinu

Info Bijeljina |
628

Gradski Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije u saradnji sa Tehničkom školom „Mihajlo Pupin“ i Republičkom agencijom za mala i srednja preduzeća organizovao je danas promociju CNC obradnog centra za drvo, nabavljenog za potrebe obavljanja praktične nastave za stručne profile stolar, mašinski tehničar i obrađivač metala rezanjem u ovoj školi.

Ovo je nastavak aktivnosti u okviru programa „Prilika plus“/Projekat „Praktična nastava na radnom mjestu“ koji se implementira na području Grada u prethodne dvije godine. Grad Bijeljina je glavni implementator Projekta, a partneri su Zavod za zapošljavanje RS – Biro Bijeljina, Tehnička škola „Mihajlo Pupin“, Privredna komora Republike Srpske – Područna privredna komora Bijeljina, Fakultet poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i bijeljinska preduzeća „Steko centar“ i „Mega drvo“.

– Projekat podrazumijeva unapređenje praktične nastave na radnom mjestu kroz saradnju srednjih stručnih škola i privrede.  Nastojali smo da uskladimo proces obrazovanja sa potrebama privrede, a na osnovu istraživanja došli smo do zaključka da je privredi potreban obrazovan kadar stolara. Na osnovu tih rezultata je i otvoren smjer za obrazovanje stolara u Tehničkoj školi, a za šta će u okviru praktične nastave biti upotrebljene ove mašine koje su nabavljene preko projekta – pojasnila je šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović.

Direktor Tehničke škole “Mihajlo Pupin” Milenko Maksimović istakao je da su na ovaj način osavremenjene učionice praktične nastave, što je od velikog značaja i za učenike i za nastavnike.

– Cilj nam je da mladi ljudi brže i lakše dođu do posla, a najbolji način za to je da uskladimo potrebe tržišta sa obrazovnim sistemom. Pored svih navedenih aktivnosti nabavka CNC mašine predstavlja iskorak u podizanju nivoa kvaliteta praktične nastave. Naši učenici će imati priliku da, kao svoji vršnjaci iz razvijenih zemalja, stiču potrebna znanja i vještine prije odlaska u preduzeća, te će sa sticanjem diplome na kraju srednje škole imati potrebne kvalifikacije i znanje – istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Momir Širko iz Republičke agencijom za mala i srednja preduzeća Republike Srpske  podsjetio je da su na osnovu ovog projekta poboljšani uslovi za obrazovanje učenika u tri srednje stručne škole na području Grada Bijeljina.

Projekat se realizuje u okviru šireg projekta podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH, koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Pored realizovanih aktivnosti u Tehničkoj školi slične aktivnosti su sprovedene i u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Bijeljina i Srednjoj stručnoj školi Janja. Sve aktivnosti su realizovane u partnerstvu sa sedam preduzeća koji primaju učenike na praktičnu nastavu „Orao“, „Mega drvo“, “Žitopromet“, „San Marko “, Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan”, „Globus Tim“ i Etno selo „Stanišići“.

Ukupna vrijednost projekta za sve tri škole je oko 400.000 KM od čega je donacija Vlade Švajcarske oko 310.000 KM, a sufinansiranje Grada oko 60.000.

Ostavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of