Naslovna Bijeljina Đokić: Odsumporavanje – najveći projekat RITE Ugljevik vrijedan oko 200 miliona KM

Đokić: Odsumporavanje – najveći projekat RITE Ugljevik vrijedan oko 200 miliona KM

Srna |
647

Ugljevik – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da je odsumporavanje najveći projekat koji se realizuje u Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ “Ugljevik”, vrijedan oko 200 miliona KM.

“Dio pretprocesa bila je ugradnja elektrofiltera kroz kapitalni remont, koja je završena prošle godine, a ta investicija vrijedna je oko 20 miliona KM.

Na taj način će rad Termoelektrane žUgljevikž biti znatno poboljšan, a ona već sada ima kvalitetniju i veću proizvodnju nego ranije”, rekao je Đokić novinarima u Ugljeviku.

On je naglasio da se ova investicija pokazala potpuno opravdanom, kao što će biti i odsumporavanje koje se realizuje s ciljem poboljšanja stanja u objektu Termoeletrane i sprečavanja emisije štetnih gasova i čestica u atmosferu.

Đokić podsjeća da je to i obaveza koju BiH ima kao zemlja članica Energetske zajednice.

“Ovo je i prva velika investicija otkako je izgrađena Termoelektrana osamdesetih godina prošlog vijeka. U svakom slučaju je opravdana, daće dodatni impuls i produžiti period rada Termoelektrane žUgljevikž, što je i bio krajnji cilj – da povećamo proizvodnju i produžimo životni vijek RiTE žUgljevikž”, rekao je Đokić.

Aktivosti u vezi sa prodajom akcija nekih preduzeća – dio plana IRB-a

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da su aktivnosti u vezi sa prodajom akcija nekih preduzeća u Srpskoj dio plana koji sprovodi Investiciono-razvojna banka /IRB/ u ovoj godini.

“Nismo sigurni da li će te aktivnosti biti realizovane. To je samo plan IRB-a koji je Vlada podržala. To je dio ukupne privredne aktivnosti koju sprovodimo”, rekao je Đokić novinarima u Ugljeviku odgovarajući na pitanje da li je namjera Vlade Srpske da proda akcije 14 preduzeća Republike Srpske.

On je naveo da je cilj da kroz vlasničku transformaciju prođu sva preduzeća koja je nisu prošla i da drugačijom organizacijom budu pronađeni načini za njihov kvalitetniji rad.

“Uspjeli smo da očuvamo znatan broj državnih preduzeća, učinili smo ih stabilnim i sada je vrijeme da se njihove akcije mogu ponuditi. Ali, i dalje ostaje da za strateška preduzeća odluke pri eventualnoj prodaji kapitala donosi Narodna skupština Republike Srpske na osnovu posebnog programa Vlade Srpske”, napomenuo je Đokić.

On je rekao da će neka od tih preduzeća prodavati IRB posredstvom berze.

“Želimo da svaki takav transfer akcija bude u funciji poboljšanja situacije u tim preduzećima”, rekao je Đokić.

Izvor:Srna

Ostavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of